'
'

Çarşamba

Kast Sistemi ve Yuvalar


-Topluluk oluşturma karınca davranışlarının en dikkat çeken özelliğidir.Karıncalar yalnız olarak varlıklarını sürderemezler.Doğuştan içinde yer aldıkları kastın üstlendiği işler doğrultusunda koloninin gereksimlerine uygun biçimde davranırlar.
-Karınca böceğinde kast sistemi nedir?
Karıncada kast sistemi üç ana bölümden meydana gelmektedir.
- Karınca bu sisteme oldukça bağımlı olarak hareket eder.1.kast üyeleri; erkek ve kraliçe karıncadan olur. Bu kolonide birden çok kraliçe karınca bulunur. Kraliçe karınca sadece üremeyi sağlar. Öbür karıncalar daha iri yapılıdır.
-Erkek karıncanın görevi ;kraliçe karıncayı dölleme işidir. Erkek karıncaların geneli çiftleşme işleminden sonra ölür.
-2.kast üyeleri; ikici kastın üyeleri asker karıncalardır. Asker karınca, koloninin korunması, beslenme, avlanma görevini üstlenir.
-3.kast üyeleri; üçüncü kast üyeleri işçi adı verilen karıncadır. Bu karınca dişi ve kısırdır. Ana karıncanın yavrularına bakar, besler ve büyütürler. Yuvaların temizlenmesine, yavruların bakımına yardım ederler. Karınca kolonilerinin bütün işleri üçüncü kast üyelerinin işidir. Sürekli yuvanın yapımında çalışırlar. Bu karınca koloninin devamını sağlar. Karınca topluluklarında görevlerini eksiksiz yerine getirir. Şaşırtıcı olansa hiçbir karıncanın başında yönetici olmamasıdır.

Karıncaların Yuvaları
-Karınca yuvalarının yapısı ve yuvada kullanılan malzemeler çeşitlilik gösterir.Karıncalar yaşamlarının çoğunu yuvalarında geçirir.Yuvadaki karınca sayısı çok az olabileceği gibi bir milyonu da aşabilir.
-Bazı karıncaların toprağın altında tünellerde birbirine bağlanan odalar kazar.Bazıları yuvalarını kayaların altlarına ya da ağaç ve kütük içlerine yaparlar.Yuva yapımında kağıt,dal barçaları,kum,çakıl vs. kullanabilirler.
-Bir karınca koloni bölgesi binlerce metre karelik alana yayılabilir.Bazı türler yuvanın tepesinde geniş bir toprak yığını oluşturur.Bu tepeciklerin yüksekliği 1 metreyi,çapı 3,5 metreyi aşabilir.Ve bu yuvalar mimarı harikasıdır.Karıncalar yuvalarını Allah'ın ilhamıyla büyük bir titzlikle herşey düşünülerek inşa edilir.Bir karınca kolonisinin içinde;
---yiyecek deposu(ambar)
---kraliçe karıncanın odası,
---yumurtaların bulunduğu bir oda,
---daha derinlerde larva ve kozaların bakım odası(derinlerde yapılmasının nedeni yüksek sıcaklıklarda ısı kaybını önlemek ve larva ve kozaları düşmanlardan korumak olsa gerek)
---işçi karıncaların çalışma odası ve daha fazlası bulunur.

1. Hava savunma
2. Solaryum:Güneneye bakan bu odada ana kraliçenin yumurtaları olgunlaştırılıyor. Odanın sıcaklığı genellikle 38 derecede sabit kalıyor.
3. Ana giriş ve yan girişler: Bu girişleri “kapıcı” karıncalar koruyor. Tehlike anında kafalarıyla kapıların girişini kapatıyorlar. Koloninin diğer sakinleri kapıdan girmek istediklerinde, kapıcı karıncalaın kafasına antenleriyle özel bir ritimle vururlar ve kapıcı karıca da girişi açar.Ritmi unuttukları taktirde koruyucu karınca tarafından oracıkta öldürülüyorlar.
4-Hazır odalar:Karıncalar yuva inşa ettikleri yerde eskiden kalma bir yuva bulurlarsa eski yuvanın sağlam kalan yerlerine el koyarlar. Böylece sistemin tamamlanmasında önemli bir zaman kazanıyorlar.
5-Depo-mezarlık:Karıncalar, bu odalara, topladıkları tahıl tanelerinin tüketemediklerini ve ölen diğer karıncaların cesetlerini koyuyorlar.
6. Muhafız birliği odası: Buradaki asker karıncalar 24 saat alarm halindeler. En küçük bir tehlike durumunda hemen harekete geçiyorlar. Formlarını korumak için zaman zaman aralarında turnuvalar düzenliyorlar.
7. Diğer yalıtım:küçük dal parçacıklarından oluşan bu yalıtım, yuvayı sıcaktan, soğuktan ve yağmurdan koruyor. Yalıtım tabakasının azalıp azalmadığı işçi karıncalar tarafından sürekli denetleniyor.
8. Emzirme odası: Emzirici karıncalar karınlarından şekerli bir sıvı salgılar. Yetiştirici karıncalar ise antenleriyle onların karınlarını delerek bu sıvıdan yararlanıyorlar.
9. Et ambarı: Böcekler, sinekler, çekirgeler ve düşman karıncalar öldürüldükten sonra ambarda saklanıyorlar.
10. Tahıl ambarı: Büyük parÃça tahıl taneleri “değirmenci” karıncalar tarafından öğütülüp küçük tabletler haline getirilir. Daha sonra bunlardan ekmek olarak yararlanıyorlar.
11. Kurtçuk ve nimfalar için kreş: “Hemşire” karıncalar yavru karıncaları hastalıklardan korumak için antibiyotik özellikler taşıyan tükürükleriyle yalarlar.
12. Kış odası: Kasım ayının başında kış uykusuna yatıp mayısta yeniden uyanan karıncalar, uzun kış mevsimini bu odada geçirir. Uyandıklarında da ilk olarak bu odayı temizlerler.
13. Merkezi ısıtma birimi: Yaprak parçacıkları ve toprağın burada birbirleriyle harmanlanmasıyla belli bir sistem oluşturur. Bu sistemm yuvaya 20 ile 30 derece arasında değişen bir sıcaklık verir.
14. Kuluçka odası: Ana kraliçenin yumurtaları, yumurtlama sırasına göre bu kuluçka odasında istif edilir. Daha sonra buradan alınıp zamanı geldiğinde solaryuma taşınır.
15. Kraliyet odası: Ana kraliçe bu odada yumurtlar. Bu odada sürekli kendisini besleyen ve odanın temizliğini yapan yardımcılar bulunur.

-Yuvalar sürekli temiz tutulur.Karıncalar bütün çöp ve atıkları dışarı atarlar.İşçi karıncalar ölen karıncaları yuvadan çıkararak,çöplük ve mezarlık olarak kullandıkları yere taşırlar.Ama işçi karıncalar hiç bir zaman ölen karıncaları vücudu tam anlamıyla bozulmadan atmazlar.Ve büyük bir fedakarlık örneği göstererek arkadaşlarını iyileşir umuduyla beklerler.
-Karıncalar sıcağı sever ve güneş açınca yuvalarından çıkarlar.Soğuğa karşıda son derece dirençlidirler.Donan karınca uzun süre yaşamını devam ettirebilir.
-Karıncaların bir çoğu kışı kütüklerin içinde sıkı sıkıya bir araya toplanarak geçirir.Bazıları bitki kökleri altında ya da toprak yüzeyine yakın yerlerde barınır.Bazı tüler kış yaklaşırken donma düzeyinin altına doğru derinleşir.Burada açtıkları tünel ve odalarda bacakları ile birbirine kenetlenerek soğuk kış aylarını birbirine kenetlenerek geçirirler.
--Peki bu hayvanlar kışın derin yerlere yuva yapmanın daha avantajlı olduğunu nereden biliyor?
--Tüm bu özellikler Allah'ın sanatının,üstünlüğünün bir göstergesidir.Allah'ın dilemesiyle ufacık canlılar kendilerinden beklenilmeyecek davranışlar sergiliyorlar ve verilen emirlere tam olarak itaat ediyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.